Μενού Κλείσιμο

Τα δημόσια ΚΤΕΟ μπορούν να γίνουν και Ανώνυμες Εταιρίες και να προσφέρουν δωρεάν τον έλεγχο!

Σε κάθε περιφέρεια της χώρας και ανάλογα με τον ανταγωνισμό, τα θα μπορούν να έχουν ιδιαίτερο τιμοκατάλογο και δεν θα υπάρχει καθορισμένη τιμή για όλα τα της Ελλάδας.

Αυτό ορίζει το άρθρο 53 του νομοσχέδιου για τις επιβατικές μεταφορές, που ήδη συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της βουλής.

Το περιφερειακό συμβούλιο θα είναι αρμόδιο να αποφασίζει επί του τιμοκαταλόγου των ΚΤΕΟ και η όποια απόφασή του θα εγκρίνεται (ή όχι) από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών.

Είναι προφανές ότι με αυτή την ρύθμιση δημιουργούνται αρκετά προβλήματα. Ίσως περισσότερα από αυτά που επιδιώκει να αντιμετωπίσει.

Τι γίνεται π.χ. με τις τιμές των παραβόλων του εκπρόθεσμου ελέγχου. Αυτές έχουν σήμερα σαν βάση τους τον τιμοκατάλογο των δημόσιων ΚΤΕΟ, ο οποίος όμως είναι ενιαίος και σταθερός για όλη την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι αν η κάθε περιφέρεια ορίζει διαφορετικο τιμοκατάλογο για το ΚΤΕΟ, τότε πρέπει να υπάρξει και άλλη απόφαση του Υπουργείου που να ορίζει το κόστος των παραβόλων του εκπρόθεσμου ελέγχου. Κι ας πούμε ότι αυτό αντιμετωπίζεται.

Πως όμως θα αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι τα περιφερειακά συμβούλια, που θα είναι κατ’ αρχήν αρμόδια για τον ορισμό του τιμοκαταλόγου του ΚΤΕΟ, αποφασίζουν με κατά βάση πολιτικά κριτήρια; Έτσι θα είναι δυνατόν να υπάρξουν αποφάσεις περιφερειακών συμβουλίων, οι οποίες θα προσφέρουν «δωρεάν το ΚΤΕΟ» (!) στους πολίτες της περιφέρειάς τους. Γιατί το κριτήριό τους, δεν θα είναι η επιβίωση κάποιας επιχείρησης, αλλά η εξυπηρέτηση πιθανόν κάποιων πολιτικών ή συμφερόντων.  Ο υπουργός εν συνεχεία, προφανώς δεν θα εγκρίνει ένα τέτοιο τιμοκατάλογο και θα έχουμε συνεχείς κόντρες, για το ποιός είναι ο καλύτερος προστάτης των λαϊκών συμφερόντων…

Επίσης θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι με βάση την ισχύουσα οι τιμοκατάλογοι των ιδιωτικών ΚΤΕΟ δεν μπορούν να έχουν τιμές χαμηλότερες των δημοσίων. Επομένως, και αυτή η ρύθμιση που προστάτευε την υγιή επιχειρηματικότητα από τις κινήσεις των «αεριτζήδων» του χώρου των ιδιωτικών ΚΤΕΟ, προφανώς θα καταργηθεί. Αυτό που πρόκειται να ακολουθήσει είναι ένα ράλι μείωσης τιμών και συνακόλουθα πτώσης της ποιότητας των υπηρεσιών του τεχνικού ελέγχου.

Πακέτο με αυτήν την ρύθμιση πάει και η δυνατότητα που δίνεται στα δημόσια ΚΤΕΟ, μετά από απόφαση πάλι του περιφερειακού συμβουλίου και έγκριση από τον Υπουργό, να λειτουργούν με την μορφή ανώνυμης εταιρίας. Στις οποίες όμως εταιρίες η Περιφέρεια θα διατηρεί πάντα την απόλυτη πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου. Κατά το υπόλοιπο, μπορούν συμμετέχουν το Δημόσιο, ΝΠΔΔ, δήμοι και νομικά πρόσωπα των περιφερειών και των δήμων.

Βέβαια αυτή η ρύθμιση ήδη ξεσήκωσε διαμαρτυρίες από τους υπαλλήλους των περιφερειών, που βλέπουν να απειλείται μακροπρόθεσμα το καθεστώς της εργασίας τους και θεωρούμε ότι ακόμα και να ψηφισθεί ως ρύθμιση στην βουλή, είναι εξαρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί σε κάποια περιφέρεια.

Επισκέψεις 303

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *