Μενού Κλείσιμο

Ακινητοποιημένα τα μισά λεωφορεία των Ο.ΣΥ

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της εφημερίδας «Καθημερινή» διαβάσαμε τα παρακάτω ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στις Ο.ΣΥ. αε ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ.

«Κουρασμένος, ταλαιπωρημένος, γερασμένος και… βρώμικος όσο ποτέ κυκλοφορεί ο στόλος των λεωφορείων λόγω της σημαντικής έλλειψης και λανθασμένης κατανομής –σε ορισμένες περιπτώσεις– πόρων της εταιρείας ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Τη στιγμή που περίπου τα μισά λεωφορεία των ΟΣΥ βρίσκονται ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια της εταιρείας, διότι είτε δεν επιδιορθώνονται είτε κρίνεται ασύμφορη η επισκευή τους, η εταιρεία απέχει από την προμήθεια ακόμη και των πιο συνηθισμένων ανταλλακτικών, περιορίζοντας σημαντικά την ήδη επιβαρυμένη συγκοινωνιακή ικανότητα του φορέα. Οι ΟΣΥ αδυνατούν –λόγω έλλειψης ρευστότητας– εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια να προχωρήσουν σε μαζικές παραγγελίες ανταλλακτικών, που θα μείωναν σημαντικά την τιμή μονάδας. Αποτέλεσμα είναι μεγάλη μερίδα των οχημάτων να ακινητοποιείται στα αμαξοστάσια, ενώ θα μπορούσαν να τροφοδοτούν το δίκτυο εάν μπορούσαν να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα ανταλλακτικά.

Η εταιρεία, μάλιστα, στην προσπάθεια να περιορίσει τα έξοδά της προχώρησε πριν από περίπου δύο χρόνια σε μια ιδιότυπη πρακτική. Επέλεξε την οδό της παρατυπίας για 250 οχήματα τα οποία δεν μπορούσαν να επισκευαστούν και βρίσκονταν ακινητοποιημένα στα αμαξοστάσια, ανασφάλιστα και ανέλεγκτα από ΚΤΕΟ. Η τυπική διαδικασία προβλέπει τον αποχαρακτηρισμό των οχημάτων που δεν μπορούν να κυκλοφορήσουν, με συνέπεια την κατάθεση των πινακίδων τους. Αντιθέτως, τα 250 αυτά λεωφορεία βρίσκονταν καθηλωμένα χωρίς να έχουν περάσει από τις προβλεπόμενες διαδικασίες. Ωστόσο, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) έστειλε τα σχετικά «ραβασάκια» προς τις ΟΣΥ με πρόστιμα που αφορούσαν συνολικά 501 οχήματα, τα οποία δεν κυκλοφορούσαν, είχαν πινακίδες και δεν είχαν περάσει από ΚΤΕΟ. Η αξία των προστίμων ανήλθε στις 125.250 ευρώ.»

Την συνέχεια του άρθρου με πολλά ακόμα ενδιαφέροντα στοιχεία μπορείτε να την διαβάσετε στην Καθημερινή.

Επισκέψεις 34

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *