Μενού Κλείσιμο

Ελάχιστο ποσοστό παραβάσεων για ΚΤΕΟ καταγράφει η Τροχαία

Έλεγχοι Τροχαίας

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής» της 21/7/17, τα στοιχεία της τροχαίας της Δυτικής Ελλάδας για το α’ εξάμηνο του 2017 «δείχνουν» υπερβολική ταχύτητα και έλλειψη κράνους σαν τις πιο συχνά διαπιστούμενες παραβάσεις.

Διαβάζοντας βέβαια τα στοιχεία από την δική μας πλευρά, ανακαλύπτουμε ότι από τις 22.000 παραβάσεις που καταγράφησαν, μόνο οι 623 αφορούσαν στην έλλειψη Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου (). Μόνο το 2,8% των καταγεγραμμένων παραβάσεων που κατέγραψε η είναι για έλλειψη ΚΤΕΟ! Αν το ποσοστό αυτό το ανάγουμε στα ελεγθέντα οχήματα, αντιλαμβάνεται κάποιος εύκολα ότι μειώνεται δραματικά. Την στιγμή μάλιστα που το ποσοστό αποχής από τον έλεγχο ΚΤΕΟ κυμαίνεται σύμφωνα με μετριοπαθείς υπολογισμούς στο 30-40% του συνόλου των οχημάτων. Αυτό σε απλά ελληνικά μεταφράζεται στο ότι η Τροχαία σπανίως ελέγχει τα οχήματα για το αν έχουν «περάσει ΚΤΕΟ».

Στοιχεία παραβάσεων από τροχαία Δυτ. Ελλάδος - α' εξάμ. 2017
Στοιχεία παραβάσεων από τροχαία Δυτ. Ελλάδος – α’ εξάμ. 2017

Αναλυτικά η Καθημερινή σημειώνει:

Περισσότερες από 22.000 τροχονομικές παραβάσεις κατέγραψε το πρώτο εξάμηνο του 2017 η αστυνομία σε όλο το οδικό δίκτυο της Δυτικής Ελλάδας, (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) στο οποίο μάλιστα ανήκουν σημαντικά τμήματα των εθνικών οδών Πατρών – Κορίνθου, Αντιρρίου – Ιωαννίνων, Πύργου – Κυπαρισσίας και όλη η εθνική οδός Πατρών – Πύργου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», οι περισσότερες τροχονομικές παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν οι οδηγοί ήταν η υπερβολική ταχύτητα και ακολούθησαν η μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, το αντικανονικό προσπέρασμα, η συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της οδήγησης, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη. Επίσης, ενδεικτικό γεγονός των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης είναι ο αριθμός των παραβάσεων που καταγράφηκαν για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά και ο μη τεχνικός έλεγχος των αυτοκινήτων από ΚΤΕΟ.

Ειδικότερα, το πρώτο εξάμηνο του 2017 καταγράφηκαν 12.833 παραβάσεις για υπερβολική ταχύτητα, 2.482 για μη χρήση κράνους, 2.332 για μη χρήση ζώνης ασφαλείας, 1.080 για αντικανονικό προσπέρασμα, 891 για συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο, 668 για κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και 527 για παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Επίσης, το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 639 παραβάσεις για οδήγηση με φθαρμένα ελαστικά, ενώ 623 οχήματα δεν είχαν περάσει από ΚΤΕΟ. Ακόμη, το πρώτο εξάμηνο του 2017 εντοπίστηκαν 1.381 οδηγοί που ήσαν υπό την επήρεια οινοπνεύματος.

Ταυτόχρονα, ας σημειωθεί ότι στο ίδιο πάλι χρονικό διάστημα οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 354 παραβάσεις για επικίνδυνους ελιγμούς κατά την οδήγηση και άλλες 87 παραβάσεις για μη χρήση παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο.

Σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία, οι περισσότερες παραβάσεις καταγράφηκαν τον περασμένο Ιούνιο, κατά τον οποίο έφθασαν τις 5.298 και ακολούθησαν ο Μάιος με 4.930, ο Μάρτιος με 4.148, ο Απρίλιος με 3.372, ο Φεβρουάριος με 2.668 και ο Ιανουάριος με 1.952.

Οσον αφορά τα τροχαία δυστυχήματα και ατυχήματα που συνέβησαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, έφθασαν τα 235, στα οποία 33 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 292 τραυματίστηκαν. Τα περισσότερα τροχαία συνέβησαν τον Ιούνιο, όπου έφθασαν τα 45, και ακολούθησαν ο Φεβρουάριος και ο Απρίλιος με 42 έκαστος, ο Μάρτιος με 45, ο Ιανουάριος με 39 και ο Μάιος με 32.

Σύμφωνα με την αστυνομία, οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων, όπως προέκυψε από τις έρευνες, ήταν η υπερβολική ταχύτητα, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, η οδήγηση υπό την επήρεια μέθης, η παραβίαση προτεραιότητας, η μη τήρηση απόστασης ασφαλείας και η παραβίαση του κόκκινου σηματοδότη.

Επισκέψεις 52

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *