Νέο κύκλωμα πλαστών διπλωμάτων οδήγησης – οι αντιδράσεις των υπαλλήλων

Στην αποκάλυψη κυκλώματος που δραστηριοποιούνταν στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης χωρίς οι υποψήφιοι οδηγοί να δίνουν γραπτές εξετάσεις, προχώρησαν υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής.

Σύμφωνα με δελτίο τύπου της Περιφέρειας, εντοπίστηκαν 56 περιπτώσεις που οδηγοί έλαβαν τα διπλώματά τους, χωρίς καν να εμφανιστούν στην διαδικασία των γραπτών εξετάσεων. Στο κύκλωμα που οργάνωνε και υλοποιούσε την έκδοση διπλωμάτων «τέτοιου τύπου», συμμετείχαν υπάλληλοι της διεύθυνσης μεταφορών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά και Νήσων αλλά και τουλάχιστον μία σχολή οδηγών.

Η υπόθεση έχει παραπεμφθεί στην δικαιοσύνη για τα περαιτέρω, ενώ ταυτόχρονα από τις κεντρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής έχει ξεκινήσει εκτεταμένη έρευνα και στις διευθύνσεις μεταφορών άλλων περιφερειακών ενοτήτων της Αττικής.

Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Αττικής:

Διενέργεια κατεπείγουσας ΕΔΕ και εκτεταμένο έλεγχο στις υπηρεσίες της προχωρά η Περιφέρεια Αττικής για παραποίηση – αλλοίωση στοιχείων φακέλων αδειών οδήγησης

56 περιπτώσεις παραποίησης – αλλοίωσης του περιεχομένου φακέλων αδειών οδήγησης έχουν εντοπιστεί έως τώρα στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών ΠΕ Πειραιώς και Νήσων. Οι συγκεκριμένες υποθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να δοθεί η δυνατότητα σε υποψηφίους οδηγούς να συμμετέχουν σε πρακτική εξέτασή τους και να λάβουν στη συνέχεια την προβλεπόμενη άδεια οδήγησης χωρίς προηγουμένως να προσέλθουν και να κριθούν στις θεωρητικές εξετάσεις (Κ.Ο.Κ).

Η Περιφερειακή Αρχή Αττικής προχώρησε άμεσα, μεταξύ άλλων, στις ακόλουθες ενέργειες:

–          Εντολή για διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) σε υπαλλήλους της Περιφέρειας Αττικής, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Λειτουργίας.

–          Εντολή για εκτεταμένο έλεγχο για παρόμοιες υποθέσεις στις Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων της Αττικής, από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Αυτοτελές τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου.

–          Διενέργεια έρευνας για τυχόν ατέλειες του συστήματος που επέτρεψαν να συμβούν τα εν λόγω περιστατικά, από τη Γενική Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και το Αυτοτελές τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου – αναμένεται σχετικό πόρισμα.

–          Ανάθεση σε επιτροπή υπαλλήλων, από Διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων, της διενέργειας ελέγχου της εμπλεκόμενης σχολής οδηγών και των εκπαιδευτών της, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν παραβάσεις της κείμενης νομοθεσίας.

Παράλληλα ενημερώθηκε άμεσα η Εισαγγελική Αρχή Πρωτοδικών Πειραιά για την ποινική διερεύνηση της υπόθεσης.

Λίγο μετά και η ΟΣΥΑΠΕ (Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας) εξέδωσε ανακοίνωση για το θέμα:

Με αφορμή τις αποκαλύψεις για «πλαστά διπλώματα» και τις έρευνες, που διενεργούνται σε Δ/νσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφέρειας Αττικής και χωρίς να γνωρίζουμε τα όποια ευρήματα, θεωρούμε ότι είναι αναγκαίο να καταδικάσουμε τα φαινόμενα αυτά και να καλέσουμε:

  1. Τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν και να ρίξουν άπλετο φως στις υποθέσεις αυτές, καθώς και σε κάθε άλλη καταγγελία και
  1. Την κυβέρνηση και την Περιφερειακή Αρχή και ιδιαίτερα το Υπουργείο Υποδομών και Δικτύων να αναλογιστούν τις ευθύνες τους, που διατηρούν ένα αναχρονιστικό και διάτρητο νομικό πλαίσιο, που δημιουργεί το έδαφος για κάθε είδους παράτυπες ή ακόμα και έκνομες ενέργειες και να προχωρήσουν σε μέτρα, που θα διασφαλίζουν την οδική ασφάλεια και θα εξασφαλίζουν με διαφάνεια την ορθή εκτέλεση του συνόλου των αρμοδιοτήτων των Δ/νσεων Μεταφορών, που θα ξεχωρίζουν «την ήρα από το στάρι».

Εντύπωση πάντως κάνει η τελευταία παράγραφος του δελτίου της ΟΣΥΑΠΕ, η οποία επιρρίπτει ευθύνες στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο, κατά την ΟΣΥΑΠΕ, διατηρεί ένα αναχρονιστικό και διάτρητο νομικό πλαίσιο.

Την ίδια στιγμή που η μακρόχρονη απεργία των υπαλλήλων της Περιφέρειας από τις εξετάσεις για τα διπλώματα, είναι αυτή που δεν επιτρέπει την εφαρμογή του νέου νόμου για την όλη διαδικασία έκδοσης των διπλωμάτων οδήγησης!

Ο οποίος νόμος έχει ακριβώς αυτόν τον σκοπό. να εκσυγχρονίσει το πλαίσιο των εξετάσεων και να κλείσει τις τρύπες του διάτρητου υπάρχοντος συστήματος. Το αν θα το κάνει με επιτυχία είναι ένα θέμα προς συζήτηση και επί της ουσίας μόνο η καθολική εφαρμογή της νέας νομοθεσίας μπορεί να αποκαλύψει αδυναμίες και κενά.

Όσο όμως οι υπάλληλοι της Περιφέρειας δεν επιτρέπουν, για τους δικούς τους λόγους, να εφαρμοστεί η νέα νομοθεσία, είναι τραγικό να υποστηρίζουν ότι ευθύνεται το Υπουργείο για την διατήρηση του αναχρονιστικού και διάτρητου συστήματος.

Επισκέψεις 128

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *