Μενού Κλείσιμο

Ο «Σκαραβαίος» έγινε 80χρονος

Ο Σκαραβαίος έκλεισε ήδη 80 χρόνια ζωής

Το «αυτοκίνητο του λαού» είχε κατασκευαστεί με πρωτοβουλία των ναζί και με πολιτικό πατέρα τον Αδόλφο Χίτλερ. Μετά τον πόλεμο έμελλε να εξελιχθεί τελικά στον θρυλικό σκαραβαίο.

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ηχητικό απόσπασμα από εκπομπή της Deutsche Welle, στο οποίο περιγράφεται πως ξεκίνησε να κατασκευάζεται το «αυτοκίνητο του λαού» με σχεδιαστή τον Porsche και κατόπιν πολιτικής βούλησης του Αδόλφου Χίτλερ.

Ο Σκαραβαίος ξεκίνησε την καριέρα του σαν στρατιωτικό όχημα της ναζιστικής Γερμανίας

Οι Porsche και Χίτλερ, για τους δικούς του λόγους ο καθένας, ένωσαν τις δυνάμεις του για αυτήν την δημιουργία. Το 1934 ο Αδόλφος Χίτλερ και η ηγεσία του ναζιστικού κόμματος έδωσαν την εντολή στον Porsche να ξεκινήσει τον σχεδιασμό ενός οχήματος. Ενώ το 1938 μπήκαν πανηγυρικά, με την παρουσία του Χίτλερ τα θεμέλια για το εργοστάσιο της Volkswagen στο Βόλσφμπουργκ.

Στην αρχή, αν και ονομάστηκε «αυτοκίνητο του λαού», το όχημα χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για στρατιωτικούς σκοπούς στην υπηρεσία της Βέρμαχτ.

Μεταπολεμικά όμως, το αυτοκίνητο αυτό, μετονομάστηκε σε «Σκαραβαίο», προκειμένου να αποτιναχτεί το ναζιστικό παρελθόν του και τότε πραγματοποιήθηκε η πρωτοφανής εμπορική του επιτυχία. Η εργοστασιακή παραγωγή του ξεκίνησε το 1946 και δύο χρόνια μετά είχαν ήδη παραχθεί ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα!

Το κατσαριδάκι εξελίχθηκε σε σύμβολο του γερμανικού οικονομικού θαύματος και έκανε ρεκόρ πωλήσεων παγκοσμίως.

Ακούστε ολόκληρο το ηχητικό απόσπασμα:

Επισκέψεις 96

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *