Μενού Κλείσιμο

Συστήματα μετωπικής προστασίας και ΚΤΕΟ

Βασικά ζητήματα που αφορούν στην εγκατάσταση Συστημάτων Μετωπικής Προστασίας (bull bars, frontal guards, supplementary bumber κ.α.) καθώς και στην αντιμετώπισή τους κατά τον τεχνικό έλεγχο στα , διευκρίνησε με εγκύκλιό της η Δ/νση Οδικής Ασφάλειας του Υπουργείου Μεταφορών τον Ιούλιο του 2015.

Να σημειώσουμε κατ’ αρχήν ότι η όλη αντιμετώπιση του θέματος ρυθμίζεται από τον κανονισμό 78/2009/ΕΚ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο οποίος τέθηκε σε ισχύ και στην Ελλάδα στις 24 Φεβρουαρίου του 2009.

Ο κανονισμός αυτός καθορίζει τις τεχνικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα συστήματα μετωπικής προστασίας (ΣΜΠ) προκειμένου είτε να αποτελέσουν τμήμα του αρχικού εξοπλισμού είτε να τοποθετηθούν εκ των υστέρων σε οχήματα επιβατικά έως 9 θέσεων ή ελαφρά φορτηγά μικτού βάρους κάτω των 3,5 τόνων.

b06baf32890c4410bf9d4b2f9aa90d64

Αυτό που ίσχυε μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν ότι ο κάτοχος του οχήματος που έφερε ΣΜΠ έπρεπε να έχει μαζί του την έγκριση τύπου του συστήματος, σφραγισμένη από τον αντίστοιχο εισαγωγέα – έμπορο.

Από τον Ιούλιο του 2015 και μετά όμως όλοι οι κάτοχοι αυτοκινήτων που έχει Σύστημα Μετωπικής Προστασίας οφείλουν να ενημερώσουν την άδεια κυκλοφορίας τους η οποία σαν παρατήρηση πρέπει να αναφέρει το εγκεκριμένο ΣΜΠ που φέρει το αυτοκίνητο. Η αλλαγή της άδειας κυκλοφορίας γίνεται στις διευθύνσεις μεταφορών χωρίς πρόσθετο τέλος για τον πολίτη. Ενώ όλες οι νέες άδειες κυκλοφορίας που εκδίδονται και εφ΄ όσον πρόκειται για οχήματα που έχουν κάποιο Σύστημα Μετωπικής Προστασίας θα πρέπει να το αναφέρουν με τον ίδιο τρόπο.

5699996

Πώς θα ενημερώσετε την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός σας στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών

Έχετε είτε φωτοαντίγραφο του πιστοποιητικού έγκρισης τύπου ΕΚ του συστήματος ως χωριστή τεχνική μονάδα είτε φωτοαντίγραφο της έκθεσης δοκιμής του πιστοποιητικού έγκρισης τύπου ΕΚ του οχήματος. Πάντως όποιο και να έχετε πρέπει να έχει σφραγίδα του εισαγωγέα – εμπόρου.

Με αυτό ανά χείρας πηγαίνετε στην αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών και υποβάλετε αίτηση για επιθεώρηση του οχήματος.

Μετά την επιθεώρηση η υπηρεσία εκδίδει νέα άδεια κυκλοφορίας στην οποία στον χώρο των παρατηρήσεων αναγράφεται ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΣΜΠ και ο αριθμός του σήματος της σχετικής έγκρισης τύπου.

6a0153924291c1970b019aff831ad4970c

Τι γίνεται στα ΚΤΕΟ

Διακρίνονται δύο περιπτώσεις:

Το Σύστημα Μετωπικής Προστασίας που έχει το αυτοκίνητο ΔΕΝ διαθέτει Σήμα έγκρισης τύπου αποτυπωμένο επάνω του.

Το ΚΤΕΟ οφείλει να σημειώσει Σοβαρή Έλλειψη στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου (στον έλεγχο 6605). Ο κάτοχος του οχήματος πρέπει να αφαιρέσει το ΣΜΠ και να ξαναπάει στο ΚΤΕO για επανέλεγχο μέσα σε 20 μέρες.

Το Σύστημα Μετωπικής Προστασίας που έχει το αυτοκίνητο, φέρει Σήμα έγκρισης τύπου.

Τότε, υπάρχουν τρεις υποπεριπτώσεις.

  1. Στην άδεια κυκλοφορίας υπάρχει παρατήρηση για την ύπαρξη ΣΜΠ και ο αριθμός έγκρισης ταυτίζεται με αυτόν του Σήματος έγκρισης. Τότε το όχημα είναι εντάξει όσον αφορά τον έλεγχο του συστήματος μετωπικής προστασίας και δεν σημειώνεται καμία παρατήρηση στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.
  2. Στην άδεια κυκλοφορίας δεν υπάρχει σχετική με το ΣΜΠ παρατήρηση αλλά ο κάτοχος του αυτοκινήτου προσκομίζει στο ΚΤΕΟ φωτοτυπία της έγκρισης τύπου σφραγισμένη από τον έμπορο – εισαγωγέα. Σε αυτήν την περίπτωση το ΚΤΕΟ σημειώνει δευτερεύουσα παρατήρηση στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου για την ανάγκη ενημέρωσης της άδειας κυκλοφορίας σχετικά με το ΣΜΠ. Ο κάτοχος του αυτοκινήτου οφείλει να ενημερώσει την άδεια κυκλοφορίας του μέχρι τον επόμενο τεχνικό έλεγχο σε δύο χρόνια. Εάν δεν το έχει κάνει μέχρι τον επόμενο έλεγχο, τότε θα σημειωθεί φυσικά θα σημειωθεί Σοβαρή Έλλειψη.
  3. Στην άδεια κυκλοφορίας δεν υπάρχει σχετική με το ΣΜΠ παρατήρηση και ο κάτοχος του αυτοκινήτου δεν διαθέτει αντίγραφο της έγκρισης τύπου του εξαρτήματος. Το ΚΤΕΟ σημειώνει Σοβαρή Έλλειψη και ορίζει επανέλεγχο μέσα σε 20 μέρες. Κατά τον επανέλεγχο ο κάτοχος του οχήματος πρέπει ή να έχει ενημερώσει την άδεια κυκλοφορίας του ή να έχει αφαιρέσει το ΣΜΠ.

018

Να σημειώσουμε ότι όλα τα bull bars που φαίνονται στις φωτογραφίες είναι παράνομες ιδιοκατασκευές και αποκλείεται να έχουν σήμα έγκρισης ΕΚ.

 

Επισκέψεις 1,009

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *