Μενού Κλείσιμο

Top 5: Τα αυτοκίνητα με τους μικρότερους κινητήρες σήμερα

Μετά την επιτυχία του άρθρου με τους μεγαλύτερους κινητήρες σε αυτοκίνητα παραγωγής, τώρα επανερχόμαστε με τους μικρότερους. Είναι τοποθετημένοι συνήθως σε μικρά αυτοκίνητα, σχεδιασμένα για να φέρνουν σε πέρας την αποστολή τους καταναλώνοντας την ελάχιστη δυνατή ενέργεια κάτι που εκ των πραγμάτων έχει το δικό του ενδιαφέρον.

Τα μόνα κριτήρια που έχει η λίστα είναι να μιλάμε για κανονικά αυτοκίνητα και όχι micro-cars, ακόμα κι εάν πρόκειται για μοντέλα περιορισμένης παραγωγής.

5. Renault/Smart 0.9 TCe 898 cc

Πρόκειται για το μικρότερο κινητήρα που διατίθεται στα τελευταία Twingo, Clio, fortwo και forfour. Είναι 3κύλινδρος με χωρητικότητα 898 cc, τούρμπο και υψηλή ώστε να αποδίδει με ραφιναρισμένο τρόπο 90 ίππους. Στο μέλλον θα τον δούμε και στην νέα γενιά του Nissan Micra.

4. FIAT TwinAir 875 cc

Η μεγαλύτερη ιδιαιτερότητά του είναι ότι διαθέτει μόνο δύο κυλίνδρους, γι’ αυτό και ο ήχος του έχει πολύ ιδιαίτερη χροιά. Είναι τούρμπο και αποδίδει στη βασική του έκδοση 85 ίππους, ενώ μπορεί να φτάσει και τους 105. Προς το παρόν τοποθετείται στο 500, το Panda, το Punto, το 500L (και σε έκδοση φυσικού αερίου) καθώς και στην Alfa Romeo MiTo.

3. Maruti Suzuki Celerio Diesel 793 cc

Πρόκειται για τον μικρότερο ντίζελ της αγοράς -και το μοναδικό της λίστας- όμως δεν είναι μόνο αυτό. Ο κινητήρας του Celerio που διατίθεται στην Ινδία είναι 2κύλινδρος και μάλιστα ο μοναδικός ντίζελ που υπάρχει με αυτή την αρχιτεκτονική. Αποδίδει 47 ίππους και σύμφωνα με τις τυποποιημένες μετρήσεις καταναλώνει μόλις 3,6 lt/100 km.

2. Caterham Seven 165 660 cc

Με τον 3κύλινδρο τούρμπο κινητήρα που προέρχεται από τη Suzuki, το Caterham έχει τη θέση του σε αυτή τη λίστα. Αποδίδει 80 PS και 10,9 kgm ροπή, τιμές αρκετές για να κάνουν το πανάλαφρο βασικό Caterham τόσο απολαυστικό στην οδήγηση όσο του αξίζει.

1. Tata Nano 624 cc

Το αυτοκίνητο που φτιάχτηκε για να γίνει το φτηνότερο του κόσμου, είναι ήδη οκτώ ετών και πωλείται κανονικά στην Ινδία. Έχει ένα 2κύλινδρο κινητήρα βενζίνης με μόλις 624 cc που αποδίδει 38 ίππους και 5,2 kgm. Επαρκούν για τελική 105 km/h.

[Πηγή: www.autoevolution.com]

Πηγή: drive.gr

Επισκέψεις 54

Σχετικά άρθρα